ICT-polulle Savoniasta: ”Tämä on just se minun juttu” – Satu vaihtoi kaupanalan tietotekniikan insinööriopintoihin

– Lähdin opiskelemaan, koska tuntui siltä, että haluan spesifimmän osaamisalan, tietotekniikan insinööriksi Savonia-ammattikorkeakoulussa opiskeleva Satu Väisänen kertoo.

Ennen Savoniaan hakemista Väisänen työskenteli kaupan alalla 12 vuotta. Vuonna 2007 hän valmistui kaksoistutkinnolla merkonomiksi ja ylioppilaaksi.

– Siitä lähdin suoraan työelämään. Kaupan alalta sain hyvän ja laajan kokemuksen, mutta tuntui, että haluan eteenpäin uralla.

Kouluttautumistarpeen huomattuaan Väisänen selaili koulutustarjontaa, mutta ei tiennyt, mikä sopiva ala voisi olla.

– Kun luin rivin tietotekniikka, mietin miksi en ollut tajunnut tätä aiemmin. Tietotekniikka-ala kehittyy hirveää kyytiä ja koulutuksen jälkeen voi työllistyä laajasti eri tehtäviin. Ja aiempi kaupanalan kokemus toimii tässä hyvin tukena. Tämä on just se minun juttu.

– On hienoa, että ICT-polun kautta voi halutessaan jatkaa yliopiston puolelle maisteriopintoihin. Se on huippukortti takataskussa.

Pääsykokeen kautta opiskelemaan

Hakemisessa oli kuitenkin mutka matkassa: pääsykoe.

– Lukio-opinnosta on 12 vuotta, ja pääsykokeessa oli matematiikan ja fysiikan tehtäviä. Kokeen jälkeen oli todella epävarma fiilis, että saisin opiskelupaikan tämän pääsykokeen perusteella. Oli todella iloinen yllätys, kun tuli kirje, että minut on hyväksytty.

Nyt Satu opiskelee kolmatta vuotta tietotekniikan insinööriksi. Opintoihin kuuluu muun muassa ohjelmointia eri ohjelmointikielillä, palvelinkokonaisuuksia, tietoverkkotekniikkaa sekä matematiikkaa, fysiikkaa, sähköoppia, ruotsia ja englantia. Hakeutuakseen tietotekniikan insinöörikoulutukseen ei tarvitse olla valmiiksi tietotekniikkavelho.

– Aloittaessani opinnot, minulla oli perustaidot tietokoneen käyttämisessä. En ollut tehnyt koodausta enkä tiennyt mitä ohjelmointi on. Kuka tahansa voi pärjätä opinnoissa, mutta toki se työtä teettää.

Satu kertoo, että uuden oppiminen ja oman edistyksen huomaaminen ovat asioita, jotka motivoivat opinnoissa. Myös opiskelun puitteet saavat kiitosta.

– Savonian kampus on hieno. Täällä on huipputilat, joissa on kiva käydä tekemässä opintoja. Myös ystävä- ja kaveriporukka, johon olen tutustunut opiskelujen kautta, tuo oman värinsä opiskeluun.

Satu on suorittanut Itä-Suomen ICT-polun kursseja. ICT-polku on Savonia-ammattikorkeakoulun, Karelia-ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston koulutusyhteistyö.

– On hienoa, että ICT-polun kautta voi halutessaan jatkaa yliopiston puolelle maisteriopintoihin. Se on huippukortti takataskussa.