ICT-polulle Savonia-ammattikorkeakoulusta: Lyhyt matikka eikä ohjelmointikokemusta

Nainen työskentelemässä tietokoneella luokkahuoneen näköisessä tilassa.

Sanna Aho työskenteli 20 vuotta ravintola-alalla. Näppärä tekijä eteni esimiestehtäviin ja vuoden hän pyöritti omaa yritystä. Sitten tuli seinä vastaan.

– Ala alkoi tökkimään. Olin nähnyt sen laidasta laitaan ja halusin tehdä jotain ihan muuta.

Syksyllä 2017 Sanna löysi itsensä istumassa Savonia-ammattikorkeakoulun tietotekniikan pääsykokeissa. Aiempaa kokemusta koodauksesta ei ollut, lukiossa lyhyen matikan arvosana oli vitonen ja fysiikan valinnaiset kurssit jäivät valitsematta.

Ahkera valmistautuminen vanhojen pääsykoekysymysten parissa ynnä matematiikan ja kemian kertaus palkittiin ja tammikuussa 2018 Sanna aloitti opinnot Opistotien kampuksella Kuopiossa.

Opinnot eivät ole olleet ruusuilla tanssimista. Sanna kertoo, että osa kursseista on ollut todella haastavia, mutta apua on saanut luokkakavereilta ja opoilta. Opiskelija muistuttaakin, että jos tuntuu vaikealta, yksin ei kannata sinnitellä, vaan pyytää apua ongelmiin.

ICT-polusta Sanna kuuli omalta opolta, ja hän on suorittanut jo useamman kurssin polun tarjonnasta. ICT-polku monipuolistaa kurssitarjontaa. Samalla saa myös kuvan, millaista on opiskella yliopistossa.

– Minusta on myös hyvä, että ammattikorkeakoulun ja yliopiston välillä ei ole niin suurta kuilua puolin ja toisin. Esimerkiksi ammattikorkeakoulun arvostus voi nousta yliopisto-opiskelijoiden silmissä, kun he näkevät, miten laadukasta opetus on.

Sannan tavoitteena on valmistua kolmessa vuodessa eli vuoden 2020 lopulla. Hän uskoo, että töitä löytyy. Hyvät työllisyysnäkymät olivat yksi syy, miksi hän alasta kiinnostui.

– Enkä ole katunut päivääkään. Tämä on mun juttu.

Lue lisää tietotekniikan insinöörin koulutuksesta Savonian verkkosivuilla.