ICT-polulle Itä-Suomen yliopistosta: Tietojenkäsittelytiede antaa mahdollisuuksia vaikka mihin

Nuori mies katsoo suoraan kohti kameraa hymyillen, taustalla näkyy tussitaulua ja sohvaryhmää.

– Taidan olla tietojenkäsittelytieteen opiskelijan stereotyyppi, ensimmäistä vuottaan tietojenkäsittelytiedettä Itä-Suomen yliopistossa opiskeleva Paavo Koivistoinen naurahtaa.

Ja siltähän se vähän kuulostaa: matematiikka on kiinnostanut aina ja koodaamisen perustaitoja Paavo on hankkinut harrastusmielessä, netistä löytyvän materiaalin avulla. Armeijassa Paavo ohjelmoi puhelinsovelluksen, jonka avulla hän tupalaisineen menestyksekkäästi harjoitteli ajoneuvotunnistuskoetta varten.

– On palkitsevaa nähdä että koodaamisen avulla tehdyistä sovelluksista on oikeasti käytännön hyötyä, omassa elämässä ja muidenkin. Tuollaisten ratkaisujen tekeminen isommalla mittakaavalla kiinnostaa ja siihen mielestäni tietojenkäsittelytiede tarjoaa parhaimmat mahdollisuudet.

Tietojenkäsittelytiede ei kuitenkaan ole vain Paavon kaltaisille matemaattisesti suuntautuneille ja ohjelmointia harrastaneille.

– Täällä on monenlaisia opiskelijoita, kaikki eivät ole niitä koodia painavia nörttejä. Tietojenkäsittely on niin paljon enemmänkin. Tietynlaisissa tehtävissä vaaditaan esimerkiksi sosiaalista ymmärtämistä ja kommunikointitaitoja. Sovellustapoja löytyy laajalti.

Työelämälle ja -tehtäville Paavolla on jo toiveita, muttei tarkkoja suunnitelmia.

– Tietojenkäsittelytiede antaa mahdollisuuksia moneen, riippuen siitä mihin erikoistuu. Haluan että työssä on haastetta itselle joka päivä. Yrittäjyyskin on yksi vaihtoehto. Suunnittelen lukevani sivuaineina tilastotiedettä, joka antaa pohjaa minua kiinnostavalla data-analyysille, sekä kauppatieteitä, joka toisi oman lisämausteen koko hommaan antamalla eväitä liike-elämään ja yrittäjyyteen.

Lue lisää tietojenkäsittelytieteen opiskelusta Itä-Suomen yliopiston verkkosivuilla.