ICT-polulle Karelia-ammattikorkeakoulusta: Tähtäimessä koodarin työ

Nainen työskentelemässä hymyillen läppärillä ruokailupöydältä näyttävän pöydän ääressa, kuulokkeet korvilla.

Hanne Keskisalo opiskelee Karelia-ammattikorkeakoulussa tietojenkäsittelyn tradenomiksi. Hän on valinnut suuntautumisekseen ICT-polun. Ennen opintoja hän on tehnyt töitä muun muassa pankin puhelinpalvelussa sekä toimistotyöntekijänä. Hänen tavoitteenaan on tehdä vaihtelevaa ja mielekästä oman alan työtä.

– Olen toisen vuoden opiskelija, mutta tarkoitukseni on valmistua nopeasti. Tällä hetkellä olen noin puoli vuotta edellä varsinaisesta aikataulusta. Kiitos kuuluu meidän Sanna-opolle, jonka avulla olen saanut räätälöityä oman henkilökohtaisen opintosuunnitelmani.

Hanne hakeutui Kareliaan opiskelemaan, koska tietojenkäsittelyn AMK-tutkinnon voi suorittaa kokonaan etänä kahta lähipäivää lukuun ottamatta.

– Tänäänkin olen ehtinyt jo osallistua kahdelle eri luennolle kotoa käsin, Hanne kertoo. Opinnoissa voi suuntautua joko pelikehitykseen, digitaaliseen liiketoimintaan tai ICT-polulle. Näistä valitsin ICT-polun, koska tykkään koodaamisesta ja uskon, että täällä hankituille taidoille on kysyntää työelämässä.

ICT-polun opinnot on toteutettu yhteistyössä Savonian ja Itä-Suomen yliopiston kanssa. Siksi kurssivalikoima on laajempi.

– Kursseilla mm. toteutamme web-sovelluksia eri ohjelmointikielillä ja –teknologioilla. Toki löytyy myös teoreettisempia kursseja. Projektiopintojen avulla harjoittelemme näitä asioita käytännössä.

Hannen mielestä ICT-polun opinnot sopivat kaikille sukupuolesta riippumatta. Etuna hän pitää myös sitä, että opintoja voi myöhemmin jatkaa yliopistossa, mikäli niin haluaa.

-Tänne tullessa ei tarvitse olla kokemusta koodaamisesta, sillä kurssit lähtevät ihan alkeista. Toisaalta, jos koodaamiskokemusta jo on, voi osan opinnoista suorittaa näyttötehtäviä tekemällä tai suoraan lukemalla hyväksi aikaisempaa osaamista.

– Tulevaisuudessa haluan päästä oman alani töihin, ja tälläkin hetkellä suoritan opintoihin kuuluvaa harjoittelua Fluent Progressilla. Siellä teen Frontend -kehittäjän hommia, eli selainohjelmointia. Nyt pinnalla olevat ohjelmistorobotiikka ja tekoäly kiinnostavat myös, mutta kaikki aikanaan. Luotan siihen, että alan osaajille löytyy aina töitä.

Hannella on myös vinkki ICT-alan opintoja harkitseville.

– Jos olet epävarma, että onko koodaaminen se oma juttu, niin suosittelen kokeilemaan verkosta löytyviä maksuttomia verkkokursseja. Sitä voi yllättää itsensä ja huomata, että koodaamiseenkin voi jäädä koukkuun.

Lue lisää tietojenkäsittelytradenomin koulutuksesta Karelian verkkosivuilla.